دوشنبه 17 خرداد 1400 در باره ما 

پس از تأسیس قطب های فکری فرهنگی در دفتر تبلیغات اسلامی و تشکیل میز های تخصصی، میز تخصصی مسائل اجتماعی ایران و اسلام در قطب نظام سیاسی و اجتماعی، مسأله عدالت را با عبارت «فقدان نظریه جامع عدالت و ضعف مناسبات عادلانه در جمهوری اسلامی ایران» مسأله اصلی خود قرار داد. کارگروه عدالتِ میز مسائل اجتماعی معتقد بود که مسأله عدالت در کشور دو بُعد دارد؛ اول، فقدان یک نظریه جامع اسلامی عدالت است و دوم ضعف  مناسبات عادلانه در جمهوری اسلامی. بر اساس نظرات کارشناسی اعضای میز در طول تدوین مسأله و ابعاد آن، قسمت دوم مسأله یعنی ضعف مناسبات عادلانه، خود یکی از تبعات قسمت اول یعنی فقدان نظریه است. لذا با توجه به امکانات و ظرفیت های دفتر تبلیغات که طبیعتا در بعد نظری قوی تر از آن زاویه ای بود که بخواهد سهم مهمی در مناسبات اجرایی کشور و تغییر آن داشته باشد، عمده تلاش میز به قسمت اول مسأله یعنی فقدان نظریه جامع عدالت معطوف گشت.
در همین جهت ذیل کلان برنامه ها، فعالیت های متعددی تعریف و اجرا شد. تولید نرم افزار عدل (کتابخانه عدالت پژوهی)، برگزاری نشست های متعدد در ابعاد مختلف عدالت، هدایت برخی اعضای هیات علمی پژوهشگاه به سمت موضوع عدالت، درسگفتارهای عدالت، كتاب بررسي حقوقي و فقهي حقوق نسل‌هاي آينده، كتاب زمينه‌ها و علل شكل‌گيري درك شهروندان از مفهوم و معيار عدالت كيفري، همایش بین المللی امام علی علیه السلام و عدالت و معنویت، تولید مقالات متعدد در موضوع عدالت و .... از جمله فعالیت های گذشته و در جریان کارگروه عدالت است. اما یکی از مهم ترین فعالیت های کارگروه عدالت تشکیل هسته پژوهشی عدالت می باشد. این هسته پس از فعالیت چند ساله موفق شد تأسیس یک گروه علمی در پژوهشگاه را برای دفتر تبلیغات توجیه نماید. اکنون این گروه ذیل پژوهشکده مطالعات اجتماعی و تمدنی فعالیت خود را آغاز کرد است.
گروه عدالت یک گروه پژوهشی است که در مسیر دستیابی به نظریه جامع عدالت اسلامی فعالیت های پژوهشی انجام می دهد. این فعالیت ها البته مسأله محور هستند و باید مسائل آن ها یا از جنس چیستی نظری و یا چگونگی کاربردی باشد. یا مبانی عدالت را تبیین کند و یا به سمت تبدیل این مبانی به اصولی برای عادلانه ساختن مناسبات موجود در جامعه حرکت کند. این پژوهش ها قطعا صبغه نظری دارد اما در نظر باقی نمی ماند. قصد ورود به شاخص سازی ندارد و به دنبال فربه کردن ادبیات نظری عدالت پژوهی در عرصه های مختلف است. البته گروه سعی دارد هویت خود را در بخش جهان اسلام و رویکرد تمدنی و کشف و حل مسائل فرهنگی-اجتماعی در حوزه عدالت تقویت کند. لازم به ذکر است این یک هویت موقت و نسبتا خام بوده و در سال های آینده با گسترش مسائل عدالت، توسعه ادبیات نظری عدالت و همچنین مشخص شدن افراد گروه، هویت گروه بازخوانی خواهد شد.
مبتنی بر هویت فوق مأموریتِ کلان گروه عدالت را در یک تک گزاره می توان به شکل زیر نگاشت:
«گروه مطالعات عدالت یک گروه علمی پژوهشی است که در جهت تقویت پژوهش های مرتبط با عدالت و دستیابی به نظریه جامع عدالت اسلامی فعالیت می کند.»
وبگاه پیش رو یکی از فعالیت های گروه مطالعات عدالت اجتماعی است که به عنوان اولین وبسایت عدالت اجتماعی علاوه بر بازنمایی فعالیت های گروه به مسائل و مباحث مرتبط با عدالت اجتماعی هم در حوزه نظر و هم در حوزه عمل می پپردازد.
 
 
امتیاز دهی
 
 


مطالب مرتبط

پربازدید ترین مطالب

مطالب مرتبط

پربازدید ترین مطالب
[Part_Lang]
[Control]
تعداد بازديد اين صفحه: 414
Guest (PortalGuest)

پژوهشنامه ره‌آورد ايسكو
مجری سایت : شرکت سیگما