برخي بزرگان حوزه علميه قم در گفت و گو با خبرنگار پژوهشنامه الكترونيكي ره آورد يسكو در مورد ابعاد مختلف زندگي شهيدين (شهيد اول و ثاني) ديدگاههي خود را بيان كردند.
آيت الله مكارم شيرازي: شهيدين براي وحدت گامهاي مهمي برداشتند.
حضرت آيت الله ناصر مكارم شيرازي از مراجع عظام تقليد گفت: شهيدين با آثار و تأليفات علمي گرانسنگ خود گامهاي مهمي براي ايجاد وحدت و همدلي ميان مسلمانان برداشتهاند.
اين مرجع تقليد اظهار داشت: متأسفانه امروز وهابيون افراطي از هر ابزاري براي ايجاد تفرقه ميان مسلمانان استفاده ميكنند و اگر به آراء و انديشههي شهيدين مراجعه كنيم تمام تلاش آنها وحدت و يكپارچگي مذاهب اسلامي بود.
آيت الله مكارم شيرازي گفت: برگزاري كنگره شهيدين امري مهم و قابل تحسين است و طلاب جوان از طريق اين كنگرهها با آثار و بركات اين دو شهيد بزرگ و عالمان بزرگ جهان اسلام آشنا ميشوند.
آيت الله مقتدايي: شهيدين از مفاخر جهان اسلام بودند.
مدير حوزه علميه قم با تجليل از شخصيتهاي علمي شهيد اول و ثاني گفت: شهيد اول و شهيد ثاني از مفاخر بزرگ شيعه و جهان اسلام بودند كه خدمات علمي شاياني را به حوزههاي علميه ارايه كردند.
آيت الله "مرتضي مقتدايي" خاطرنشان كرد: اهل علم در طول 700 سال گذشته از منابع و متون غني اين دو عالم بزرگ استفاده كردهاند و كتابهاي آنها در حوزههاي علميه مورد توجه ويژه قرار دارد.
وي اظهار داشت: برگزاري كنگره شهيدين، تجليل از مقام علم و فقاهت است و كساني كه در راه نشر آثار و علوم اسلامي تلاش ميكنند بايد مورد تكريم قرار گيرند. تجليل از مقام علمي و فقهي بزرگان راه مناسبي براي تشويق نسل جوان به سمت علم و تحقيق ميباشد.
وي اضافه كرد: آنها در بسياري از علوم صاحبنظر بوده و خدمات گستردهاي را به اهل علم و حوزههاي علميه ارايه كردند.
آيت الله مقتدايي خاطرنشان كرد: شخصيتهاي برجستهاي كه در زمينه علمي و فقهي تلاش و مجاهدت كرده و آثار غني و بزرگي از آنها بر جاي مانده است، بايد تجليل شوند.
آيت الله تسخيري: شهيد اول و ثاني با مذاهب ديگر تعامل داشتند
رييس مجمع جهاني تقريب مذاهب اسلامي نيز گفت: شهيد اول و ثاني در بيان، تأليف و نوشتههاي خود بر وحدت ميان مسلمانان جهان اهتمام جدي داشتند.
آيت الله "محمد علي تسخيري" افزود: شهيدين با مذاهب و مكاتب فكري زيادي در ارتباط بوده و گاهي طبق آن مكاتب فتوا ميدادند. ٰآنها بر تعامل سازنده ميان علماي شيعه و سني تاكيد فراوان داشته و همواره در اين مسير حركت كردند.
وي افزود: سيره و روش شهيدين وحدت بخش است و مسلمانان بايد در همه زمينهها از اين بزرگان الگوگيري كنند.
وي گفت: دشمنان با تمام وجود دنبال فتنهانگيزي و ايجاد تنش ميان مسلمانان هستند و بايد وحدت مسلمانان را با تكيه بر مشتركات آنها تقويت كنيم.
آيت الله تسخيري اظهار داشت: اختلاف ميان مذاهب اسلامي تنها به سود دشمنان اسلام خواهد بود.
آيت الله جزايري : احياي ميراث بزرگان توسط پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامي كار مهمي است
نماينده ولي فقيه و امام جمعه اهواز نيز خاطرنشان كرد: احياي ميراث بزرگان علمي و ديني مانند شهيدين امري ابتكاري و جديد است و بايد با قوت هرچه بيشتر دنبال شود.
آيت الله "محمد علي موسوي جزايري" افزود: بزرگان ديني و فقهي ميتوانند چراغ راه آينده ما باشند، شهيد اول و ثاني از افراد صاحب نفوذ، اهل گفت و گو و منطق بودند.
وي اظهار داشت: آنها در ترويج فقهي و مباني اسلامي و شيعه تلاش فراواني را انجام دادند و معرفي اين چهرههاي ديني و علمي براي نسل جوان بسيار تاثيرگذار است.
آيت الله جزايري گفت: كتابها، تاليفات و آثار علمي و قلمي شهيدين بايد ترجمه و در اختيار نسل حاضر قرار گيرد. شهيد اول و ثاني بر گردن همه ما و حوزههاي علميه حق دارند و نبايد اجازه دهيم چنين شخصيتهاي برجستهاي فراموش شوند.
وي اضافه كرد: برگزاري كنگرههاي شخصيتهاي علمي و ديني و استوانههاي فقه و اخلاق بايد مورد حمايت مسوولان قرار گيرد.
آيت الله شاهرخي خرم آبادي: آثار شهيدين در اختيار طلاب جوان قرار گيرد
عضو مجلس خبرگان رهبري با اشاره به ضرورت ترويج آثار فقهي و علمي علماي بزرگ شيعه گفت: آثار بزرگان علمي مانند شهيد اول و ثاني بعد از چندين سال هنوز در حوزههاي علميه تدريس ميشود و بزرگداشت آنها امري پسنديده و مهم است.
آيت الله "محمد نقي شاهرخي خرم آبادي" افزود: موسوعات و آثار علماي بزرگ از جمله شهيدين جمعآوري و در اختيار فضلا و نسل جوان قرار گيرد.
وي برگزاري كنگره بينالمللي شهيدين را گامي مثبت براي تجليل از شخصيتهاي بزرگ جهان اسلام دانست و گفت: در طول قرنهاي مختلف، شخصتهاي علمي و فقهي خدمات شاياني را به حوزههاي علميه ارايه كردند و بايد از آنها به صورت شايسته تجليل و تكريم شود.
وي اظهار داشت: چنين كنگرههايي بايد به صورت مداوم در سطح ملي و بينالمللي برگزار تا مردم و خصوصا جوانان با شخصيتهاي برجسته آشنا شوند.
شهيد اول محمدبن مكي ابن احمد عاملي نبطي جزيني كه در سال 734هجري قمري در لبنان چشم به جهان گشوده است و در سال 786ه.ق بدست متعصبان به شهادت رسيد و شهيد ثاني زينالدين بن علي ابن احمد جبعي عاملي در سال 911 هجري قمري در لبنان متولد و در سال 966 ه. ق بدست متحجران كوردل به شهادت رسيد.
آثار اين دو شهيد بويژه كتاب "لمعه" شهيد اول و كتاب "شرح لمعه" شهيد ثاني همچنان در حوزههاي علميه جهان تشيع تدريس ميشود و اگر چه اين دو شخصيت لبناني هستند ولي در ايران، عراق و برخي كشورهاي ديگر از درجه ارزش و اعتبار بالايي برخوردار ميباشند.
اين كنگره بينالمللي قرار است سال آينده نيز در لبنان نيز برگزار شود.